Levering uit voorraad

Voor 17.00 uur besteld, de volgende werkdag geleverd
Geen extra verzend- of transportkosten
Alle import producten zijn aangemeld bij de Z-index
Fagron import als oplossing voor de geneesmiddeltekorten.

Geneesmiddeltekorten zijn een groeiend probleem in Nederland. Het gaat hierbij om situaties waarbij bepaalde medicijnen tijdelijk of langdurig niet beschikbaar zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals productieproblemen, kwaliteitsproblemen, distributieproblemen of een toegenomen vraag naar een bepaald geneesmiddel. 

In Nederland is het aantal geneesmiddeltekorten de afgelopen jaren sterk gestegen. Volgens Farmanco, het tekortenmeldpunt van de KNMP, zijn er in 2023 2.292 geneesmiddeltekorten in Nederland. Uit een aanvullende impactanalyse van de apothekersorganisatie blijkt dat zo'n 5 van de 13 miljoen medicijngebruikers in Nederland zijn geconfronteerd met de gevolgen van tekorten. De geneesmiddeltekorten zijn regelmatig in de media en hebben al jaren grote impact op zowel apotheekteam als patiënt. 

De gevolgen van geneesmiddeltekorten kunnen groot zijn. Patiënten kunnen hierdoor gedwongen worden om over te stappen op een ander geneesmiddel of een andere behandeling, wat negatieve gevolgen kan hebben voor hun gezondheid. 


Benieuwd naar welke producten wij leveren als oplossing voor de geneesmiddeltekorten? Klik 
hier

Image title

Import op basis van algemene importvergunning (tekortenbesluit)


Sinds 2018 kan de IGJ bij een landurig, kritisch tekort een tekortenbesluit afgeven. Dit is een algemene importtoestemming voor fabrikanten, groothandelaren en apotheekhoudenden voor het importeren van een vergelijkbaar geregistreerd geneesmiddel. Er hoeft daarbij geen artsenverklaring administratie te worden bijgehouden. 

In 2019 is Fagron gestart met het importeren van geneesmiddelen om voor apotheken een oplossing te bieden bij de vele geneesmiddeltekorten. 


Hoe werkt het? 


Wanneer er een langdurig, kritisch tekort is geeft de IGJ een tekortenbesluit af. Fagron onderzoekt vervolgens de mogelijkheden om dit product te importeren. Wanneer er een geschikt product is gevonden, wordt dit product ingekocht en op voorraad genomen. Bij introductie van het product worden de klanten geïnformeerd via een e-nieuws. Wilt u ook ons e-nieuws ontvangen? Meld u dan 
hier aan. Klanten kunnen het product vervolgens bestellen, zonder dat er een artsenverklaring hoeft te worden aangeleverd. 

Heeft u een suggestie voor een nieuw import product? Laat het weten door te mailen naar 
innovation@fagron.nl.

Klik 
hier voor een overzicht van alle lopende tekortenbesluiten. Import op artsenverklaring

Wanneer een product uit de handel wordt gehaald, dan wordt dit niet meer gezien als een tekort. Er wordt dan ook geen tekortenbesluit afgegeven. De enige manier waarop het product dan geleverd kan worden is op artsenverklaring

In 2021 is Fagron gestart met het aanbieden van import producten op artsenverklaring. Inmiddels heeft Fagron voor vier producten toestemming om deze te leveren op artsenverklaring. Op deze manier kunnen we voor de patiënten waarvoor geen geschikt geneesmiddel meer beschikbaar is, toch een oplossing bieden. 


Hoe werkt het?

Om het product te mogen leveren op artsenverklaring, moet er een verzoek voor import op artsenverklaring worden ingediend bij de IGJ. Hiervoor moet een volledig ingevulde artsenverklaring en de SmPC van het te importeren producten worden aangeleverd. De IGJ heeft een wettelijke termijn van maximaal 8 weken voor het behandelen van het verzoek. In geval van een levensbedreigende situatie kan er ook een spoedprocedure worden gestart. Bij het indienen van het verzoek kan er dan worden aangegeven wanneer het verzoek uiterlijk behandeld dient te zijn. Bij het verzoek moet ook een onderbouwing worden aangeleverd waarom het hier gaat om een levensbedreigende situatie. 
Toestemming op indicatieniveau


Wanneer de IGJ toestemming geeft op indicatieniveau, mag Fagron het product uitleveren aan apotheken die het product gaan afleveren aan patiënten voor die specifieke indicatie. Voor uitlevering aan de apotheek hebben wij daarom ook een artsenverklaring nodig. Fagron checkt of de indicatie op de artsenverklaring overeenkomt met de indicatie waarvoor de IGJ toestemming heeft gegeven. Wanneer dat het geval is, wordt de order uitgeleverd. Voor elke nieuwe patiënt waar de apotheek voor besteld, moet bij Fagron een artsenverklaring worden aangeleverd. Toestemming op patiëntniveau

Wanneer de IGJ toestemming geeft op patiëntniveau, mag Fagron het product alleen uitleveren voor de patiënt waarvan de artsenverklaring is aangeleverd bij de IGJ. Wanneer er dus een nieuwe patiënt is met deze indicatie, zal daar apart toestemming voor moeten worden aangevraagd bij de IGJ. Toestemming op patiëntniveau wordt meestal gegeven bij off-label indicaties. 


Fagron meldt alle import producten aan bij de Z-index voor gemakkelijke bestelling, aanschrijving en declaratie. Voor 17:00 uur besteld is de volgende werkdag voor 08:00 uur geleverd, zonder aanvullende verzend- of transportkosten.

(Soms kan het voorkomen dat het enkele weken duurt voordat het product zichtbaar is in de G-standaard. Klik hier voor het meest actuele assortiment in onze webshop.)
Image title

Bron: Cijfers geneesmiddelentekorten | KNMPLoading
Loading